Cristian Gog nu poate îndrepta mințile îndoite


E criză. Mai bine zis, e foame de bani. Au nevoie de bani atât necăjiții care supraviețuiesc de pe-o zi pe alta cât și cei care trăiesc pe picior mare. Același lucru e valabil, desigur, și pentru cei care gestionează trusturi de presă, ziare, televiziuni, radiouri, publicații online, și alții, care pare că au uitat de orice deontologie în lupta pentru vizibilitate, pentru rating. La români, prinde încă foarte bine senzaționalul; senzaționalul cu orice preț; e foame de circ aproape la fel de mult pe cât e foame de bani și de mâncare. Pe de altă parte, așa cum spunea Diana Zamfirescu de curând pe Twitter, trăim în țara în care, cea mai mare satisfacție e denigrarea altora!

Cât de bine se vând acum subiectele care îi au în centru pe ocupanții primelor locuri de la ”Românii au talent”! Cât de firesc este să fim curioși în ceea ce privește misterul magiei lui Cristian Gog! Cât de gustate sunt materialele în care apar detalii picante despre câștigătorul finalei ”Românii au talent” sau despre un alt concurent care a ajuns în finală. Pe o mulțime de site-uri au apărut articole care vorbesc despre ”trucurile ieftine” folosite de ”impostorul” care a luat cei 120 de mii de euro și despre ”minciunile” lui. De asemenea, se fac dezvăluiri, se prezintă fotografii șocante sau ni se spune ce se ascunde în spatele acestui mentalist, care a lăsat o țară întreagă cu gura căscată. Iată cum stilul murdar din politică se aplică și în alte domenii care, în mod normal, nu au absolut nimic de a face cu politica. Formatorii de opinie, la care am făcut referire mai sus, bombardează susținut cu subiecte menite să incite publicul, să surprindă, să șocheze. Nu e mult mai interesant, un amănunt picant legat de viața unuia din cei care au apărut pe scena de la  ”Românii au talent”? Sau nu atrage mai tare o chestie de culise legată de Cristian Gog decât numărul prezentat în fața tuturor? Cât de bine se potrivesc în această situație versurile lui Eminescu din Scrisoarea I:

”… Astfel încăput pe mâna a oricărui, te va drege,
Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înţelege…
Dar afară de acestea, vor căta vieţii tale
Să-i găsească pete multe, răutăţi şi mici scandale …”

Pe undeva mă așteptam să apară materiale care să conteste talentul lui Cristian Gogînsă cu toate acestea am simțit un gust amar când am văzut modul josnic abordat de anumite publicații sau televiziuni, care s-au folosit de numele mentalistului, pentru a atrage un public cât mai numeros. Câștigătorul de la ”Românii au talent”, a fost făcut în toate felurile și nu a existat aproape nicio cenzură în ceea ce privește limbajul folosit la adresa lui. Toate acestea pentru că a avut îndrăzneala să câștige acest concurs fără să folosească magie adevărată. Nu cred că trebuie să spun mai multe despre josnicia celor care s-au apucat să împroaște fără rost cu noroi, în cazul de față. Cristian Gog face câteva remarci pertinente pe acest subiect aici.

Vreau să închei spunând că m-am bucurat foarte mult pentru victoria lui Gog, la ”Românii au talent”. Îl felicit pe el, în primul rând, dar și pe toți cei din online care s-au mobilizat foarte bine, pentru susținerea lui. Putem noi ca oameni…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *