Retardatul de la volan și retardatul de pe trotuar


De ceva vreme plănuiam să scriu despre anumite specimene întâlnite de-a lungul timpului, fie pe șosele fie pe trotuare, în peisajul viu colorat al traficului din România. Anumite figuri ne sunt cunoscute tuturor: puștanii de bani gata, cărora părinții le-au dat în loc de educație o mașină; țăranii veniți din Spania sau din Italia, care vor neapărat să arate în târg că nu au transpirat degeaba pe șantiere și au reușit să strângă bani de o mașină și, nu în ultimul rând, pițipoancele care au două mâini stângi și un neuron atrofiat. Mai sunt însă și alte figuri care se fac remarcate printr-un comportament iresponsabil fie ca șofer, fie ca pieton.

1. Boul din sensul giratoriu. Aici avem două subcategorii: cei care se bagă cu tupeu și nu dau prioritate în sensul giratoriu și cei care, cu toate că au prioritate, se opresc, uitându-se tâmp la tine, crezând că sunt obligați să îți dea prioritate (de obicei de dreapta). În Alba Iulia, de ceva vreme au apărut sensurile giratorii; însă șoferii noștri, neumblați prin alte părți, uitaseră orice regulă legată de felul cum trebuie să se comporte în intersecțiile amenajate în acest fel. De aici, tot felul de situații. Cea mai recentă experiență a mea într-un sens giratoriu, cu un dobitoc: intru în sens, semnalizând stânga. O doamnă era deja intrată, urma să trec în spatele ei pentru a mă înscrie pe sensul opus celui de pe care venisem. Practic voiam să întorc la sensul giratoriu. Un bou, cu un Land Rover, ține strâns în fundul doamnei (vă place, nu?). Fiind aglomerat, ne mișcam lent, așa că am avut timp să-i arăt prin gesturi retardatului că trebuie să îmi dea prioritate fiind giratoriu. Scursura însă, mă privește zeflemitor și, ridicând din umeri, îmi transmite prin mimică și gesturi că nu îmi dă prioritate și că îl doare undeva de sensuri, de reguli și de maică-sa. Da, pentru că, dacă mama lui mai trăiește, a sughițat în draci. Poză cu mașina jegului aici.  Atitudinea m-a supărat cel mai tare.

2.Mortul, la volan. În această categorie se încadrează cei care sunt calzi în gură, care dorm pe ei, sau unele dame. Exemple: în oraș, nu e oră de vârf, drumul liber în față, condiții de trafic ok, totul în regulă. Cu toate acestea cel din față merge înfiorător de încet. După o perioadă de așteptare îi faci cu farurile, claxoane, nimic. În cele din urmă, dacă nu l-ai depăși cumva, observi că trage pe dreapta ca să parcheze. Însă, animalul nu a catadicsit să semnalizeze, pentru că, trag eu concluzia, era prea ocupat cu mămica lui. La volan, chiar dacă nu te exprimi ca un birjar, măcar gândești ca unul.

3.Boul care oprește oriunde. Românul e comod. Dacă ar putea ar opri mașina chiar în fața instituției unde are treabă, chiar dacă acest lucru e interzis, sau chiar în ușa magazinului. Sunt însă mulți și cei care își cacă (scuzați exprimarea) mașina unde le vine, și pornesc avariile. Vor să arate astfel că au creierul avariat și nu le pasă că îi încurcă pe ceilalți participanți la trafic. Nu contează că sunt în buza intersecției, că provoacă blocaje, că nu e permis, ei acolo vor să oprească și acolo opresc. Băga-i-aș la 2 metri.

4. Prostul recalcitrant. În această categorie intră cei care, în trafic, comit o abatere, sunt pe cale să te accidenteze, și, dacă le arăți un gest de reproș pentru asta, fără vulgaritate și fără agresivitate, devin foarte agitati, recalcitranti, aruncă priviri înveninate sau se arată nervoși, ca și cum, tu ai fi cel care a greșit. Niște infecți.

Ar mai fi, desigur, figuri de șoferi care ne mănâncă nervii în trafic, să ne gândim numai la cei care conduc agresiv, însă pe final aș vrea să fac referire la pietoni inconștienți. Și nu mă refer la cei care traversează prin locuri nepermise; aceia fac treaba asta pe propria răspundere, poate le place adrenalina. Vreau să mă refer la cei care stau la semafor ca la linia de start și mai ales la cei care sunt cu copii de mână sau în cărucioare, la trecerea de pietoni. Poate ați observat că majoritatea pietonilor care vor să se angajeze în traversare pe la semafor se comportă ca și cum ar fi la o competiție și stau chiar pe marginea bordurii gata să țâșnească atunci când se face verde. Asta cu toate că nu au nimic de câștigat și mai ales se expun fiind foarte aproape de carosabil și putând să se dezechilibreze. Cel mai tare mă deranjează însă inconștienții, retardații, înapoiații, idioții și cretinii care sunt cu un copil mic în cărucior, stau la semafor, ei pe trotuar, iar căruciorul puțin ieșit pe carosabil. Cât de cretin poți să fii ca să faci așa ceva? Nu de puține ori am încetinit și am urlat la ei, încercând să le atrag atenția. E multă prostie în țara asta dar la unii dă pe dinafară. Atât, ajunge.

Conduceți cu grijă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *