Mult-așteptatul protest spontan și piticul verde


Alba Iulia nu putea lipsi din șirul orașelor unde românii (nu vă gândiți la mii de oameni) au ieșit pentru a spune ceva. Nu pot să precizez exact pentru ce au ieșit, pentru că nici ei nu știu: unii nu erau de acord cu proiectul legii sănătății, alții pentru a-l susține pe Raed Arafat, alții pentru a scanda împotriva lui Băsescu iar alții în scopuri electorale. Acționând în spiritul ardelenesc slow motion, vreo 150 de cetățeni din Alba Iulia, simpatizanți ai opoziției, au ieșit și ei la manifestare, după trei zile în care alți conaționali au protestat în orașele mari din țară. Manifestarea de protest de la Alba Iulia a fost spontană și nu prea. De ce? O dată pentru că apare ca un act de solidaritate față de celelalte acțiuni similare, desfășurate în capitală și în alte câteva orașe. Pe de altă parte spontaneitatea a fost distrusă de anunțurile repetate de pe facebook, chemări la răscoală ale unor politicieni galbeni.

A fost totuși ceva mai puțin obișnuit pentru Alba Iulia, pentru că, dacă nu ar fi fost ziua de naștere  lui Eminescu, străzile din oraș ar fi fost pustii într-o banală duminică friguroasă de ianuarie. Am găsit și eu de cuviință să merg și să văd această “spontană” și “apolitică” manifestație. După cum m-am așteptat, inițiatorii evenimentului, care au și postat apelurile revoluționare de pe facebook, oameni cu funcții în organizațiile locale ale unor partide de opoziție, erau prezenți în fruntea grupului care scanda lozinci anti-băsesciene. Ca să vedeți cât de apolitică a fost manifestarea priviți imaginile de mai jos. Tipul cu glugă, care urlă din toți rărunchii e un vornicel care face parte din organizația de tineret a unui partid galben, din opoziție. Nu are rost să le pomenesc numele, nici lui, nici partidului.

 

Am scris în titlu de piticul verde. Iată de unde vine asta. Protestatarii au scandat diverse lozinci, printre care era una cu ” piticu și cu chioru…” Ca o coincidență, unul dintre politicienii prezenți, imbrăcat în haină de cetățean sărac și cinstit, este poreclit pe unele forumuri locale “piticul atomic”. Pe lângă asta, e mic de statură, poartă ochelari și mai tot timpul, când participă la evenimente publice poartă un accesoriu verde ca să arate lumii dragostea lui față de iarbă. Măăă, nu vă gândiți la prostii. Omului îi place verdele natural, verdeața, astea, că deaia conduce un BMW  x5 sau x6 foarte ecologic. Ei, de aici era expresia “piticul verde”. Când era manifestația mai frumoasă, personajul acesta vine la mine și luându-mă “prietenește” pe după cap îmi șuieră o amenințare la ureche, strecurând, plin de venin apelativul “prietene”. După faza asta, care m-a “impresionat enorm” piticul nu găsește altceva mai bun de făcut decât să posteze o fotografie cu mine de la protest pe facebook, cu un comentariu răutăcios. Rușine, piticule verde!

 

Despre seriozitatea mișcării de la Alba Iulia se poate citi și într-o publicație locală:

“Protestul de la Alba Iulia au continuat duminică după-amiaza de la ora 17.00 în faţa Instituţiei Prefectului Alba. De această dată, însă, grupul de protestatari a fost format doar din câteva persoane, care au aşteptat degeaba, aproximativ o oră, să se mai strângă şi alţii: “Am venit de la Sebeş, ne-am înţeles astăzi că ne vom reîntâlni la 17.00, dar se pare că suntem doar noi. Asta este, nu este cea mai potrivită zi. Poate dacă nu era duminică ne strângeam mai mulţi”, a declarat unul dintre manifestanţi.”

În acest articol nu am dat nume ale unor persoane sau partide politice. Am pus însă un mic film cu vornicul de partid care animă mulțimea și voi pune o fotografie cu personajul numit “piticul verde”. Legătura cu realitatea este doar o coincidență :))))

7 Responses to Mult-așteptatul protest spontan și piticul verde

 1. paulyluca says:

  Am vazut si eu poza de pe Facebook :(.

  Evident ca omul nu face distinctie intre A FI SIMPATIZANT PDL si A MUNCI LA O FIRMA CARE ARE IN DERULARE CONTRACTE CU ADMINISTRATIA LOCALA. Sunt doua lucruri complet diferite, iar orice om cu bun sint stie asta.

  Problema e ca tu mai ai si activitate in presa, la TV, mai scrii si in online si se pare ca ai reusit sa deranjezi anumite personaje politice.

  • Paul, atata vreme cat ai o atitudine, inevitabil deranjezi pe cineva. Eu pana acum nu am fost prins si nu am dat curs niciunor dispute de acest gen. F. Roman e un am plin de rautate care nu concepe ca cineva sa aiba o alta opinie diferita de a lui. El ii tolereaza doar pe jurnalistii platiti de el. Mi-e greață de oameni precum acest FR. El e manjit politic, eu nu. E o diferență.

 2. Dan says:

  150 oameni? Si daca ne numara Roberta?

  • Dacă vă număra Roberta erați și mai puțini, pt că sunteți din opoziție. Glumesc. Eu am intrebat mai multe persoane, printre care si de la fortele de ordine si cam pe aici era estimarea. Oricum ar fi, nu poti sa zici ca a fost nu stiu ce participare. Mai ales la ora 17 la prefectura :)))

 3. Dan Lungu says:

  Mai Emanuel am mai mari pretentii de la tine! E simpatic ceea ce ai scris dar sa stii ca poti impunge si fara a fi rautacios. Un proverb englezesc spune ca peniţa este mai ascuţită decât sabia, depinde cum o foloseşti. Mi-a placut postarea de pe blog (fără aluziile la înălţimea cuiva) dar nu mi se pare corect sa jignesti doi colegi din presa care nu cred ca te-au jignit vreodata (B. si T.), iar daca ei la randul lor te-au jignit nu trebuie sa le raspunzi cu aceeasi moneda. E şi aşa foarte multă răutate în jurul nostru şi presa este împroşcată cu noroi din toate părţine şi nu cred că mai e cazul să declanşăm şi noi un mic război local între cei din breaslă.
  Cat despre Florin Roman am vazut si eu fotografia de pe Facebook si sincer purtarea sa nu se ridica la nivelul unui om politic care are pretenţia de a candida pentru o functie publica in viitor si de a fi ales(Îi voi spune şi lui acest lucru)
  Îţi mărturisesc faptul că si eu de multe ori am parte de tot felul de “miştocării” sau chiar răutăţi, iar porecla “olteanu'” nu mă mai supără de mult. Sper să am puterea să nu răspund niciodată cu aceeaşi monedă şi să îmi fac meseria cu demnitate…
  Sper să înţelegi că ţi-am scris din spirit pur colegial şi nu cu răutate sau intenţii ascunse.

  • Dane, ai perfecta dreptate. Fata de colegii din presa nu am nicio suparare. Ceea ce am scris in legatura cu ei, a fost poate determinat de o stare de moment. Ma deranjeaza insa ca un politician, nărăvit pe la București vine după o lungă perioadă în Alba Iulia și începe să hărțuiască jurnaliștii care nu îi cântă în strună. Adică, până eram la Realitatea și îi adresam întrebări potrivite era ok, dacă însă am alte opinii, devin dușman. Eu nu l-am atacat niciodată până acum pe acest individ. Pur și simplu nu, mă interesează persoana lui, nu vreau să am de-a face cu el. Multumesc, Dane, pentru ganduri!

 4. Dan Lungu says:

  Revin
  Am vazut ca Florin Roman a facut un pas spre reconciliere si a scos poza si comentariul de pe facebook. Sau poate l-a tras consilierul sau politic de mânecuţă…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *