Garda Cetății a învins din nou


Era în 30 noiembrie când cineva mi-a adus un fel de manifest, o bucată de hârtie, cam jumătate de A4, pe care erau tipărite câteva rânduri. Fițuici de felul acesta erau puse pe parbrizele mașinilor în zona Hotelului Cetate. Textul mirosea de la o poștă a politică și a campanie electorală. Pe scurt, niște indivizi erau supărați că de 1 Decembrie, la Alba Iulia, va defila și Garda Cetății; de vină era primarul Mircea Hava. Mai erau câteva îndemnuri naționalist-extremiste la luptă și răscoală, cu amenințarea că manifestările dedicate Zilei Naționale vor fi boicotate, dacă Garda va “demonstra”. Ce urlă naționalismul în unii! Dar numai de 1 Decembrie. În fine.

Nu o să mă apuc acum să calific un astfel de gest. Nici nu am pretenția ca toți să iubească Cetatea din Alba Iulia, să o considere atrăgătoare, ca obiectiv turistic sau să fie vrăjiți de ceremonialul schimbului de gardă. Haideți să vă spun, celor care nu știți, cum a fost cu Garda de 1 Decembrie. Tocmai se terminase Primirea Soliilor la Sala Unirii, unde am avut ocazia sa prestez (am recitat o poezie patriotică) în fața premierului Emil Boc (proaspăt huiduit la depunerea coroanelor) și m-am întâlnit cu mai mulți foști colegi de breaslă de pe când lucram la Realitatea Tv. Timea Bereczki era foarte interesată de Schimbul de Gardă și mi-a cerut sprijinul pentru a transmite acest moment. Schimbul a avut însă loc la ora 12, pe când a început și Te Deum-ul la Catedrala Încoronării, așa că nu a mai avut loc transmisiunea.

Am ajuns la Poarta a III-a a Cetății unde era plin de lume și cu mare dificultate am înaintat până în locul unde stăteau soldații noștri, îmbrăcați desigur în uniforma specifică armatei austriece de secol XVIII. În tot puhoiul nu am văzut pe niciunul din naționaliștii aceia îndârjiți care împrăștiaseră manifestul, ci numai oameni dornici să aibă cât mai multe fotografii cu membrii Gărzii. În cele din urmă, soldații au pornit spre Traseul celor Trei Fortificații, fiind aplaudați de sutele de spectatori veniți să-i vadă. Nu vreau să-mi fie luat în nume de rău, dar văzând fotografii de la Te Deum, am impresia că Schimbul de Gardă a avut un public mai numeros.

Nu o să mai lungesc vorba, vă invit să vizionați filmul de mai jos și să trageți singuri concluziile. Adică, dacă cei care desfășoară acest ceremonial aduc vreo ofensă spiritului nostru național, sau dacă, dimpotrivă, dau viață și culoare unui spațiu încărcat de istorie, bucurându-i pe turiști cu un spectacol unic în România. Opinia mea cred că rezidă limpede din aceste rânduri, nu o să spun mai mult.

Cei care nu ați văzut încă pe viu acest ceremonial nu pierdeți timpul, veniți la Alba Iulia. Îl puteți vedea în fiecare zi la ora 12 la Poarta a III-a a Cetății.

3 Responses to Garda Cetății a învins din nou

 1. Jericho says:

  Am fost la Alba Iulia si chiar este un lucru special acest schimb al garzii. Merita vazut.

 2. Haiducii Albei says:

  Dle Dragusin. Ca niste oameni responsabili, trebuie sa analizam lucrurile cu echilibru. Lasand la o parte toate culorile politice si manifestarile politicianiste, trebuie sa judecam drept. Si, in opinia mea, exista doua aspecte ale simbolismului cetatii din Alba Iulia, si anume:
  1. Latura comerciala, de marketing. De fapt, toate eforturile de punere in valoare a cetatii se subscriu acestei laturi. Si nu este un lucru rau, dimpotriva. Personal, de cate ori pot, vorbesc de bine cee ce s-a facut in Alba Iulia, imi duc toti oaspetii din alte orase sa vada Cetatea. Lasand la o parte discutiile referitoare la costuri, atribuiri pe criterii politice, etc (chestiuni care vor trebui reglementate de organele in drept, nu de presa), ideea revitalizarii cetatii este benefica. Si bineinteles, reabilitarea fizica trebuie sa fie insotita si de cea ambientala si aici garda cetatii are un rol primordial. Este frumos ceremonialul schimbarii garzii, are patina istorica, este interesant pentru turisti, are acel “vino sa vezi”incorporat in el, pentru a atrage turisti. Nu trebuie sa fim ipocriti sa nu recunoastem ceea ce este de bun augur pentru Alba Iulia: arhitectonic, cultural, recreational, turistic si comercial.
  2. Latura istorica. Aici, problema se pune din cu totul alt unghi. Ca vor unii sa recunoasca sau nu, cetatea Alba Iulia a fost unul dintre cele mai puternice simboluri ale asupririi crunte a romanilor de pe aceste meleaguri, ramasa in constiinta colectiva a acelor vremuri ca unul dintre principalii poli de putere ale Austro Ungariei in Transilvania. Inclusiv construirea ei s-a facut cu iobagi romani, in niste conditii de munca subumane. Nu poti sterge cu buretele 900 de ani de asuprire barbara, crunta, deznationalizarea salbatica a “valahilor imputiti” (cum eram de fapt noi “budos olah”, in ungureste, expresie care se folosea frecvent inclusiv in sedintele Dietei de la Cluj).Nu poti sa ignori, sacrifciile strabunilor nostri de a-si pastra identitatea nationala sub baionetele ghici ale cui? ale soldatilor austro-ungari care defileaza azi prin cetate (bineinteles simbolic).Dle Dragusin, dvs sunteti un om cu formare umanista iar in studiile teologice pe care le-ati facut, istoria romanilor si a ortodoxiei a fost piatra de temelie a educatiei dvs. Nu puteti sa dati la o parte toate aceste lucruri.
  In concluzie: sunt doua lucruri total diferite. In opinia mea, daca garzile autro-ungare defileaza in fiecare zi pe acolo si fac un show excelent pentru turisti si benefic pentru bugetul nostru al Albei Iulii, este super OK. Insa sunt cateva zile in decursul unui an in care acele garzi ar trebui sa stea “in cazarmi”. 24 ianuarie, 9 mai, 1 decembrie sunt cred esentiale. Si mai ales 1 Decembrie cand ceea ce s-a intamplat aici in Alba Iulia nu ar trebui sa fie pangarit prin defilari ale armatei grofilor si nemeshilor.
  Nu aveau ce sa caute in 1 decembrie in Alba Iulia acei soldati. Aveau ce sa caute daca vreti la o defilare de personaje istorice: vanatorii de munte, dorobantii sau pompierii de pe Dealul Spirii. In nici un caz soldatii unei Austro Ungarii in razboi cu care au murit peste 800.000 de soldati romani pentru a readuce Transilvania la trupul Patriei Mama. Pe ei trebuiam sa-i comemoram exact la 1 Decembrie si in cinstea lor sa defileze trupele armatei romane. Nu a celei austro – ungare.
  Pana la urma a o problema de maturitate si tact, nu de nationalism bine sau prost inteles.
  La Muti Ani tuturor romanilor si albaiulienilor !!!

  • Nu pot sa confirm sau sa contrazic afirmatiile dvs referitoare la anumite realitati istorice, insa nu consider ca schimbul obisnuit de garda, care a avut loc si de 1 Decembrie a pangarit sarbatoarea nationala. Oare ce atitudine ar trebui sa avem fata de germani sau fata de rusi, sau fata de turci? Doar si cu ei am avut conflicte, nu? Soldatii din garda nu au facut nimic iesit din comun de 1 Decembrie. Mai mult decat atat, multimea care a venit sa vada ceremonialul i-a aplaudat si i-a fotografiat pe acesti soldati. Cred ca vrem sa scoatem paiul din ochiul fratelui si nu vedem barna din ochiul nostru. De ce romanii insufletiti de sentimente patriotice nu au ignorat defilarea garzii? Poate pentru ca nu stiu mai nimic din datele istorice pe care le-ati amintit dvs. Cred ca e o problema mai mare necunoasterea propriei istorii, decat defilarea Garzii Cetatii de 1 Decembrie. Si pana la urma au defilat pe sub poarta Cetatii Bastionare care are acelasi simbolism ca si uniformele lor. pe poarta a III-a este statuia lui Carol. Ar fi fost o problema poate daca soldatii nostri ar fi defilat prin curtea catedralei Incoronarii. Haideti sa ne linistim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *