11even – mai bogat cu 11 experiente


Mâine se împlinește o săptămână de la evenimentul 11even, care a avut loc în 10 orașe din România, printre care și Alba Iulia. Trebuie să scap de stilul colocvial. Haideți să vă spun cum a fost. Totul a început cu un telefon pe care l-am primit de la Ovidiu Neamțu – fondatorul  conceptului 11even. M-a întrebat dacă vreau să fiu coordonatorul evenimentului în Alba Iulia. A fost ales orașul nostru după ieșirea Craiovei din listă. Am acceptat. O dată pentru că îl cunoșteam deja pe Ovidiu de la un eveniment mai vechi și mi-a făcut o impresie bună; apoi, pentru că am luat-o ca pe o provocare. Am avut ocazia să mă ocup de organizarea unui eveniment care se anunța a fi ceva interesant și frumos.

Am fost destul de stresat cu alegerea speakerilor, cu promovarea și cu toate celelalte chestiuni legate de eveniment deoarece activitatea mea din ultima perioadă s-a cam aglomerat. A venit până la urmă și ziua de 11.11.2011. Era ora 17 și câteva minute, veniseră cea mai mare parte a speakerilor și o parte din public. Aula Mica de la universitate nu s-a umplut, așa cum mi-aș fi dorit. Mai era mult până la cel de-al osutăunsprezecelea ascultător. M-am bucurat însă, când a venit Marius, iar mai târziu Andrei, care a trăit intens anumite momente; prezența lor m-a încurajat. Nu vreau să întind vorba. La 11even Alba Iulia au vorbit:

Andrei Nicolae Popa (elev în clasa a X-a la Colegiul Economic „ Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia, preşedintele Consiliului Elevilor din Alba Iulia, membru YouthBank) – l-am chemat pentru că m-a impresionat prin maturitatea de care dă dovadă la 16 ani, pentru cum vorbește și pentru că își urmează cu încredere visul.

Simona Chișiu (are cel mai mare grad dintre elevii de la Colegiul Militar Liceal din Alba Iulia) – nu am cunoscut-o înainte de eveniment dar faptul că a avut performanțe notabile în această școală a reprezentat, cel puțin pentru mine, o garanție că are ceva de spus.

Dragoş Zaharia (consultant pe proiecte Banca Mondială şi UE în România) – îl cunosc de mult timp. Am admirat la el seninatatea, blândețea și discreția unui om care zi de zi duce o luptă grea cu boala care îl apasă. Face de mii de ori mai mult decât mulți tineri sănătoși. Dragoș ne dă fiecăruia o lecție importantă zi de zi.

Cosmin Suciu (membru al Ordinului Cavalerilor Templieri) – și pe el îl cunosc de multă vreme. E unul din acei oameni care aduce în jurul lui bună dispoziție, și o face într-un mod rafinat.

Dan Olteanu (fondatorul reţelei “Ambient”) – l-am cunoscut cu ocazia evenimentului și m-a impresionat prin curajul pe care l-a avut in luarea unor decizii care i-au schimbat viața.

Vlad Căpuşan (care a reușit escaladarea unor vârfuri din Munții Himalaya) – l-am cunoscut tot la 11even. Când a vorbit am simțit că e unul din cei care au atins cerul cu degetul și a văzut cu ochii lui unele din cele mai minunate frumuseți ale pământului.

Gabriela Mureşan (coordonatoarea Biroului de Asistenţa Socială şi Consilierea Persoanelor cu Dizabilităţi Locomotorii, de la Centrul Eparhial din Alba Iulia) – Cu Gabriela am fost coleg în studenție. Ne-am întâlnit de multe ori. De fiecare dată mă uimește prin felul în care luptă cu ceea ce o face pe ea deosebită. Prin ea Dumnezeu aduce multă mângâiere celor care nu au privilegiul de a umbla pe picioarele lor și pe care societatea noastră încă nu a învățat să-i privească așa cum trebuie.

Claudiu Ștefani (inițiatorul unei conferințe internaționale pentru servicii de asistență socială) – Fără Claudiu Ștefani ne-ar fi fost foarte greu. Nu a fost numai speaker ci și un ajutor important în desfășurarea evenimentului.

Răzvan Curcă (medicul oncolog deținător al premiului pentru cel mai tânăr medic de această specialitate din Europa, în 2005) E unul din acei medici care își dorește cu ardoare să vindece, nu a uitat că pacienții lui au și suflet iar pe lângă boală sunt încercați și de lipsuri materiale. E tânăr, e profesionist, e apreciat și cu toate acestea a ales să renunțe la binele de care ar fi avut parte peste hotare și a rămas să facă bine celor care au nevoie de el.

Dorin Sava (director executiv al Fundaţiei Comunitare Alba) Dorin e unul din acei care m-au sprijinit  și m-au încurajat în legătură cu 11even. Îl cunosc din copilărie și l-am admirat mereu pentru seriozitatea și onestitatea de care a dat dovadă. E unul din oamenii cărora am curajul să le cer ajutorul.

Ionela Danciu (mamă a trei fetițe minunate) – Povestea acestei mame e destul de cunoscută; cu toate acestea însă, meritele ei vor rămâne și vor produce poate pentru mult timp efecte. Prin povestea vieții ei, Ionela te poate face în decursul unui minut să râzi cu poftă și apoi să te întristezi pana la lacrimi. Ea este omul care s-a bătut cu sistemul și l-a învins. Câștigătorii sunt o grămadă de gemeni și tripleți din toată țara.

Nu am făcut prea multe referiri la discursurile celor 11. Le găsiți parțial aici.

Consider că e important să spun cu ce am rămas eu după 11even. Unii dintre vorbitori mi-au arătat că în fiecare dimineață când mă trezesc sănătos pe picioarele mele ar trebui să mă bucur de asta, să mă consider norocos. În același timp să nu mă complac în lâncezeala celui care cu eforturi mici se târăște prin viață de la o zi la alta. Un alt lucru important este acela că în viață trebuie să ai curajul să iei anumite decizi care îți vor schimba viitorul într-o mare măsură. În viață trebuie să trăiești nu să supraviețuiești. Trebuie să fii, atât cât se poate, arhitectul drumului tău în viață și nu o frunză purtată de vânturi.

Vă mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *