MEDEEA – directed by Diana Dobreva


Trebuie să spun că la fel ca mulți alți albaiulieni nu am văzut foarte multe piese de teatru. În copilarie mergeam cu gradinița la Casa de Cultura a Sindicatelor și mai vedeam cate o piesă de teatru cu păpuși; acolo am strigat pentru prima dată cu ceilalți copii : “Vrem artiștii!” Apoi cu părinții la mare, la Mamaia, am mai văzut câteva spectacole care mi-au placut foarte mult chiar daca eram la varsta la care nu stateam prea bine cu rabdarea. Mai tarziu, la Cluj, pe când eram în liceu am avut prilejul sa merg la Teatrul național Cluj-Napoca, unde am văzut o adaptare după “Visul unei Nopți de Vară” a lui Shakespeare, în care a jucat Dorel Vișan.

 

Teatrul a devenit mai accesibil pentru mine și pentru mulți alți albaiulieni, cred, odată cu Festivalul Internațional de Teatru Povești, care iată, în acest an, a ajuns la a șasea ediție. Așa au ajuns în orașul nostru nume mari ale scenei de la București, și nu numai, actori din străinătate pe care probabil nu am fi avut ocazia să-i vedem niciodată dacă nu ar fi existat această manifestare culturală de care “vinovați” sunt și de această dată cei de la Consiliul Județean împreună cu Teatrul de Păpuși Prichindel. Anul trecut și anul acesta, apropieea mea de această artă a fost și mai mare datorită faptului că am avut bucuria de a prezenta multe dintre spectacolele care au fost incluse în programul manifestării.

 

 

Dar nu despre asta voiam să vorbesc în mod special. Anul trecut am avut ocazia să văd unul din spectacolele Dianei Dobreva, actriță și regizor al Casei Daia Production din Bulgaria. Nu mă așteptam la cine știe ce. Poate pentru că eram în Casa de Cultură a Studentilor care mi se părea că are un aer de cămin cultural, poate pentru că era o toamnă mohorâtă ca și acum, poate că actorii veneau dintr-o țară care nu m-a atras niciodată… nu știu. Știu însă că cele aproape două ore au trecut… nu, nu repede; au trecut încărcate, pentru că am trăit, cum nu mi s-a mai întâmplat niciodată la teatru. “CASANOVA REQUIEM FOR LOVE” așa se cheamă piesa despre care vorbesc. Şi nu cred că aş putea să redau în cuvinte starea sau stările în care te transpune această piesă de teatru. Aş putea doar să vă invit să nu pierdeţi niciun spectacol în regia Dianei Dobreva, atunci când este prezentă la Festivalul de Teatru de la Alba Iulia. Anul acesta a venit cu Medeea şi am simţit din nou aprenta de neconfundat a Dianei. Nu pot să spun că am fost la fel de plăcut impresionat precum la Casanova, însă emoţiile nu au lipsit nici de această dată. CASANOVA REQUIEM FOR LOVE este însă un spectacol pe care l-aş revedea cu mare plăcere, chiar dacă pentru asta ar trebui să merg până în Franţa, unde mai este pusă în scenă această piesă ori în Bulgaria. Casanova într-o abordare cu totul şi cu totul originală, un Casanova care este privit şi dincolo de simplele aventuri amoroase, un Casanova aşa cum nu a mai fost văzut. Nu sunt critic de artă şi nu mă pricep să vorbesc în termenii de specialitate despre aceste lucruri. Vă dau însă ocazia să gustaţi puţin din acest spectacol prin intermediul unui trailer:

3 Responses to MEDEEA – directed by Diana Dobreva

  1. Iulian says:

    Care este calendarul pentru Bulgaria?

  2. Iulian, aceste informatii cred ca le poti obtine urmand link-ul care e atasat de numele piesei CASANOVA REQUIEM FOR LOVE.

  3. Nu cred ca ma mai intereseaza cariera, pur si simplu am nevoie de bani, iar munca e singura cale pe care o cunosc pentru a i obtine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *