Au rezistat aproape 2000 de ani


Cetatea Alba Carolina, dar mai ales zona ei centrală, poate fi percepută foarte ușor ca un muzeu în aer liber, sau un muzeu uriaș care înglobează mai multe muzee. Mi se pare că aici, între cele două catedrale, prin apropierea clădirii Babilon sau între Poarta a III-a și clădirea Ierihon, respiri cel mai bine aerul istoriei. Locurile acestea fac un adevărat cor ce poartă ca un  freamătul vieţii din vremuri demult apuse și sunt o mărturie vie a zecilor de evenimente care s-au petrecut pe aceste pământuri. Parcă dinadins ne-a fost lăsată aici, la Alba Iulia, o carte de istorie foarte viu ilustrată, care ne vorbește despre romani, despre medievali, despre cei din epoca modernă, marcând un fir roșu al devenirii poporului român.

 

Descoperirile arheologice din zona monumentului Custozza, în perimetrul format de Sala Unirii, Clădirea Universităţii şi Clădirea Ierihon, vin să aducă un plus de valoare acestei zone şi o încărcătură istorică şi mai mare. În acest fel zona de care vorbesc îşi recâştigă titlul deţinut şi până acum, având cea mai mare densitate de monumente istorice din ţara noastră. Nu poţi să nu te simţi cuprins de fiori când te afli în apropierea unor vestigii vechi de 1800 de ani. Fragmente de ziduri din clădirile Principiei, fragmente de monumente şi inscripţii imperiale şi o mulţime de alte urme ale Legiunii a XIII-a Gemina, toate acestea îmbogăţesc substanţial patrimoniul cultural şi istoric al Alba Iuliei. În cotidianele l0cale s-a scris pe larg despre descoperirile făcute de arheologii de la Muzeul Naţional al Unirii, aşa că nu o să mai dau alte detalii tehnice. Am vrut doar să vorbesc puţin despre acel sentiment care te cuprinde atunci când vezi asemenea vestigii ce au rezistat aproape două mii de ani şi despre uriaşul potenţial al Cetăţii din oraşul nostru. Mă aştept acum să primesc ceva comentarii de la căţeluşii de partid care lucrează pe forumul unui cotidian local, şi care să spună că sunt plătit de moguli pentru ceea ce scriu şi că în Custozza s-a făcut arheologie cu buldozerul. Tuturor acestora le dau “ignore” chiar de acum, aşa că nu ar mai avea de ce să se agite. Foarte pe scurt: Vestigiile de care am vorbit, vor fi acoperite cu nisip; asta se cheamă conservare primară. Pentru că în caz contrar, ceea ce s-a descoperit poate fi compromis de condiţiile meteo nefavorabile (îngheţ-dezgheţ, umiditate, etc). Acelaşi lucru ar trebui făcut şi cu drumul roman Via Principalis, descoperit în primăvară şi cu locuinţa romană descoperită pe Ravelinul Sfântul Francisc de Paola. Asta până când se vor găsi fondurile necesare pentru conservarea şi punerea în valoare a acestor vestigii. Costurile sunt mari; specialiştii ştiu asta. Îmi pare rău că am fost cam tehnic dar erau chestiuni care trebuiau precizate.

Fără să mai lungesc vorba vă invit să aruncaţi o privire pe imaginile din filmuleţul de mai jos, imagini surprinse în această toamnă, pe când se executau lucrările.

7 Responses to Au rezistat aproape 2000 de ani

 1. Si cate mai sint de gasit. Sa vezi cand se vor ocupa de preistoria Romaniei si nu doar de epoca romana 🙂

 2. foarte interesant articolul!!

 3. Iulian says:

  De apreciat promovarea orasului. Un pas bun de inceput

 4. jiji scoleru says:

  ce pacat, chiar tu arati ca esti un ignorant

  din pacate, descarcarea de sarcina CHIAR CU CUPA DE EXCAVATOR s-o facut, da nu ne place adevarul, niciodata nu ne-o placut.

  stiu asta din sursa sigura si sincera….un arheolog al carui nume nu-l voi divuga ( dar daca tu considri important, iti voi da numele meu, la cerere )…si sa nu mai zic cate devieri de la standarde in arheologie si restaurare s-or facut….da asta-i pentru carcotasi,nu ?

  asa ca, ca nu ne mai falim cu ce s-o descopeirt, ci sa ne intristam pentru toate basculele cu vestigii ce-or luat drumul gropilor de gunoi si a altor locuri in care se descarca molozul zi de zi…pacat.

 5. @jiji scoleru, daca tu incepi sa mi te adresezi cu asemenea apelative, cum crezi ca voi trata eu restul mesajului tau? Ar trebui sa ai mai multa atentie la scris si la exprimare. Am deja toate motivele sa nu pun vreun pret pe ceea ce ai scris. Consensul intre arheologi e aproape ca ecumenismul intre religii, adica o utopie. Sa fii sanatos!

 6. jiji scoleru says:

  scuze de intarziere, eram ocupat

  1. nu duce discutia in derizoriu, lucrurile sunt mult mai simple : aici nu-i vorba de vreun consens, mister, utopie, dosarele x. A FOST SAU NU A FOST? (descarcare de sarcina cu utilaje )aista-i intrebarea ! atat de simplu…dar probabil ca ii in regula si asa…

  2. poti sa nu dai doi lei pe exprimarea mea, ideea era cu totul alta, continutul doare, de fapt

  3. multumesc de urari, asemenea iti doresc ! sanatate multa !

 7. jiji scoleru says:

  a pai tu lucrezi la alba tv…mi se parea mie ca ai niste raspunsuri constipate…plus toata propaganda…zi asa nene , sa stim si noi !
  in cazu asta te scutesc si te inteleg. totusi parca ai trecut degeaba pe la teologi. de altfel, sunt viiotri economisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *