Avem un lucru fumos. Cum îl putem strica?


Am şters praful bine, şi revin. Albaiulienii ştiu deja de noua cale de acces în Cetatea Alba Carolina, care pe lângă latura estetică, spectaculoasă şi inedită are şi una practică. Adică mulţi ar alege această rută ca să ajungă mai repede într-un anumit punct. Bun. Ei, după marea deschidere, cu surle şi trâmbiţe, adică cu Garda Cetăţii, a urmat marea închidere: de ce? pentru că românul e ţăran; da, ţăran în cel mai rău sens. Păi unde ar putea românaşul să se uşureze mai bine, să arunce gunoaie, să se dedea la acte antisociale, decât în nişte tuneluri destul de lungi, răcoroase şi mai ales întunecoase. Frumoasa cale de acces în Cetate a fost închisă din cauza unor ţărani sau a unor lipitori de afişe, cumpăraţi cu o ciorbă, care au găsit cu cale să fure becuri, cabluri şi să vandalizeze un lucru frumos.

Aceleaşi rebuturi sociale au spart sticla unor lampadare de pe Traseul de Nord, au furat elemente de la instalaţia de irigat sau au aruncat cu pietre după peştii din lacul situat pe latura de Nord a Cetăţii. Sincer, nu mă interesează foarte mult motivul pentru care unii se dedau la aşa ceva. Mă întreb însă, dacă nu cumva suntem un popor chiar extrem de înapoiat? Pentru că ditanţa mică la care s-au petrecut aceste lucruri şi frecvenţa lor mă determină să cred că mai avem foarte mult până să ajungem la civilizaţie. Oare trebuie pus un paznic lângă fiecare monument? Pe lângă asta cred că o parte din vină o poartă şi cei care sunt martori la aceste acte dar nu iau nicio atitudine şi trec nepăsători mai departe, considerând că dacă nu e afectat un bun al lor, personal, nu trebuie să facă nimic.

În astfel de momente îţi vine să crezi că merităm din plin conducătorii pe care îi avem acum, sau că ar fi prea buni pentru un astfel de popor sau că românul nu merită mai mult decât strictul necesar.

P.S. Îmi pare rău pentru stilul amar şi pentru cuvintele apăsătoare, dar simt o mare supărare când se petrec aceste lucruri.

3 Responses to Avem un lucru fumos. Cum îl putem strica?

 1. Gina says:

  Din pacate tara asta este plina de derbedei.Camerele de supraveghere sunt cea mai buna solutie, dar as recomanda autoritatilor sa nu anunte cand le pun pentru ca se vor ascunde golanii dupa glugi si sepci. Imi vine si mie greu sa vad cata rautate poate sa existe in unii oameni, dar cred ca numai prin legi aspre putem sa-i cumintim.

  Abia astept sa-i vad pe primii nemernici prinsi. Si daca s-ar gasi cineva sa le rupa mainile…

 2. paulyluca says:

  E incredibil. Tare m+am ofticat cand am citit stirea respectiva. Chiar sunt curios daca vandalii respectivi au actionat de capul lor sau “la comanda”.

  Unii nu inteleg ca nu conteaza apartenta politica a celui care face un lucru bun pentru orasul acesta. Conteraza CA FACE CEVA.

  Si am mai observat o chestie in minunata urbe albaiuliana: toata lumea se plange ca nu se face, nu se investeste, nu se aloca bani pentru diverse lucrari. iar cand totusi se face ceva, incep sa comenteze ca nu e bine si apoi incearca sa saboteze.

  Si inca ceva: ca sa avem un oras frumos, nu e suficient SA SE FACA. Trebuie sa si AVEM GRIJA DE CE S-A FACUT, altfel totul e de prisos. Uneori chiar am impresia ca in orasul acesta predomina gunoaiele, necioplitii, huliganii si alte specimene suburbane. Pacat…

  • Paul, nu stiu daca autorii acestor fapte au actionat de capul lor sau pentru o farfurie de ciorba. Chestiunea e ca orice edil s-ar simti profund dezamagit in fata unor astfel de gesturi. Te intrebi, pentru ce si pentru cine sa mai faci ceva, daca esti sabotat, esti atacat, esti contrat. Parca nu ne mai civilizam niciodata, ramanem mereu niste balcanici caracterizati de mediocritate si compromisuri, condamnati in tara lui “erge si-asa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *