Monthly Archives: March 2011

Handmade & Vintage la Alba Mall

În română s-ar traduce: “făcut de mână şi de epocă”; dar sună mai bine în engleză şi cam toată lumea ştie ce înseamnă. Vorbesc despre un târg de antichităţi ce are loc în acest week-end (sau sfârşit de săptămână), la Alba Mall. Chiar dacă nu mă număr printre marii pasionaţi de antichităţi şi nici nu am bani ca să îmi întreţin o astfel de pasiune, îmi place totuşi să trec pe la astfel de târguri. De asemenea mă bucur că aceşti comercianţi calcă şi pe la Alba Iulia.

Am avut şi astăzi ocazia să văd o mulţime de obiecte, mai în vârstă cu mult faţă de mine şi chiar şi faţă de părinţii mei. Obiectele acestea vechi au un farmec aparte; fiecare dintre ele poartă o istorie, are o poveste. Atunci când le priveşti, când le atingi, nu poţi să nu te gândeşti la vechimea lor şi la poveştile pe care le ascund; şi de ce nu, chiar la cei care le-au fost cândva stăpâni dar în cele din urmă s-au dovedit mai perisabili decât ele.

Desigur, nu puteam să vin într-un asemenea loc fără aparatul de fotografiat, aşa că, în continuare voi lăsa imaginile să vorbească.


Asta vezi în Cetatea Alba Carolina

Tu ce ai face pentru copilul tău?


În acest articol, plec de la gestul pe care l-a făcut Realitatea Tv faţă de Adrian Sobaru, tipul de la TVR, care s-a aruncat în cap de la balconul sălii de plen a Parlamentului, în timpul cuvântării lui Boc. Pe scurt, Realitatea TV îi dă lui Adrian Sobaru, 1000 de euro pe lună, pentru copilul său de 15 ani, bolnav de autism. Aici puteţi citi ştirea. Îmi imaginez cam câtă disperare a fost în sufletul acestui om, dacă a recurs la un asemenea gest. Pe de-o parte ştiu că sunt mulţi oameni în situaţii mult mai grele decât cea a electricianului de la TVR, şi care nu s-au gândit vreodată să facă ce a făcut el. Pe de altă parte, nu cred că Adrian Sobaru se gândea, înainte să sară de la acel balcon, la beneficiile pe care i le-ar putea aduce un asemenea gest.

Nu vreau să mă opresc acum asupra donaţiei pe care cei de la Realitatea TV vor să o facă; nici asupra felului în care politicienii au folosit numele şi gestul lui Adrian Sobaru în interesul partidelor lor; întrebarea pe care v-o pun este cea din titlu: Tu, ce ai face pentru copilul tău? E o întrebare pe care mi-am pus-o şi mi-o pun şi eu.

Fiecare suntem obişnuiţi să spunem că ne-am da viaţa pentru copilul nostru. De multe ori însă, cei mai mulţi dintre noi, de multe ori nu suntem în stare să renunţăm nici măcar la micile nostre plăceri, la tabieturi, la nervii cotidieni aduşi de alţii, la oboseală, la blazare şi la atâtea altele, atunci când vine vorba de copil. Sunt foarte puţini, cred, cei care se ocupă cu consecvenţă, conştient şi nu obsesiv, de educaţia, de buna creştere a copiilor lor. Poate dacă ne-am pune mai des această întrebare, lucrurile ar sta altfel.

Dăm înainte cu Cetatea

cetate

E şi un hobby blogul acesta, dar în anumite momente el reprezintă pentru mine şi un mediu de transmitere a unor mesaje importante. Unul dintre ele este dragostea faţă de oraşul în care m-am născut. Fără pic de ipocrizie afirm cu toată responsabilitatea că îmi place acest orăşel în care mi-am petrecut 99,99% din cei peste 30 de ani de viaţă.

Astăzi vreau să amintesc de prima ieşire de anul acesta, pe vreme frumoasă, prin şanţurile Cetăţii. Cred că mulţi ştiu că de anul trecut lucrez la SC Grup Corint SA, (e firma care se ocupă de lucrările de restaurare din Cetate) şi asta m-a determinat să mă pun la punct cu tot ceea ce e legat de Cetatea Alba Carolina şi totodată m-a făcut să mă simt mai legat de aceste locuri.

În fine. Am ieşit cu familia la plimbare şi ca de obicei am ales zona istorică, deoarece are mai multă linişte şi e mult mai relaxantă. Am fost foarte plăcut surprins să văd că locul era destul de aglomerat de albaiulieni care au găsit potrivit pentru plimbare tot acest loc. Cei care mă cunosc mai bine, ştiu că de foarte multe ori port cu mine aparatul de fotografiat. L-am avut şi de această dată:Poate mi s-a părut mie, dar tare am avut impresia că cei ieşiţi prin şanţurile Cetăţii, duminică, i-au depăşit numeric pe cei 300 (nu de la Termopile) din parcul Custozza care au venit la lansarea candidaturii lui Ioan Dîrzu (apropos l-am întâlnit şi pe el prin şanţuri), aaa, nu candidatura, era cu salvarea parcului. Deci cei 300, care nu au făcut deloc cât 500, au fost învinşi la faza asta. Mi-a plăcut foarte mult ieşirea în presă a preşedintelui CJ Alba Ion Dumitrel care a punctat foarte bine anumite chestiuni legate de parcul ciorilor. Cu toate că s-au dat peste cap cu strângerea de semnături, mergând cu tabelele lor şi prin Spitalul Judeţean, şi pe la locuitorii de pe strada Sinaia, din Cetate, şi prin multe alte părţi, militanţii de culoate politică galbenă pot considera mişcarea lor un fiasco atât pentru numărul foarte mic de semnături pe listele lor cât şi pentru numărul foarte mic de albaiulieni care au răspuns la răgetele diesperate ale vornicului rănit de buldozer.

În fine, îmi pare rău că am ajuns totuşi în direcţia asta, dar trebuia să spun anumite lucruri; poate chiar cu o notă de umor. Dacă daţi click pe fotografii puteţi observa de asemenea, că şanţurile Cetăţii nu sunt chiar atât de lipsite de vegetaţie cum au lăsat unii să se înţeleagă.