Category Archives: Eveniment

Astăzi, despre ”Ziua de Mâine” care a trecut

Da, ”Ziua de Maine” a trecut. O spun oarecum cu nostalgia care se regăsește în multe din melodiile care s-au auzit la ediția de anul acesta a festivalului. Pentru mine a fost prima oară când am fost invitat în calitate de blogger oficial la acest eveniment. A fost o bucurie deosebită să-i revăd în Alba Iulia pe unii din cei mai renumiți folkiști din țară. Tot cu ocazia festivalului am avut prilejul să mă întâlnesc și cu oamenii fani din online, pentru care, recunosc aș fi putut fi o gazdă mai bună.

Prima zi a festivalului: de la ora 11 îndătinata întâlnire la Art Café Downtown. Pot să spun că asta a fost încălzirea. Prima seară a fost magică. Alexandra Andrei, Marius Matache & Folkband Imperfect, Daniel Iancu, Mircea Baniciu, Vladi Cnejevici & Teo Boar, Nicu Alifantis si invitatii sai, Razvan Mirica, Virgil Popescu, Grupul vocal Jazzappella, Grupul cameral D’ACORD din Sibiu au făcut ca seara de vineri să devină pentru mine, de neuitat.

Marea Unire, Marea Îmbrățișare, Marea Înfățișare. La Alba Iulia

Alba Iulia este un oraș mare. Da, un oraș mare de doar 60 de mii de locuitori. E mare însă, nu ca întindere și nu ca număr de locuitori. Alba Iulia e un oraș mare în sufletul românilor. Alba Iulia, este mare pentru bogata istorie pe care o poartă. De departe Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, reprezintă temeiul cel mai important pentru măreția acestui oraș. Momentul istoric este însă mai mult decât cunoscut, de aceea, în rândurile de mai jos, voi scrie despre felul cum Cealaltă Capitală, își conservă acest titlu de ”mare”. Nădăjduiesc că se înțelege faptul că nicidecum nu sugerez că acțiunile la care voi face referire ar sta pe același loc ca importanță cu Marea Unire.

                   Evenimentul la care voi face referire, în mod special, este Marea Îmbrățișare a Cetății Alba Carolina din 29 mai 2009.  Atunci Alba Iulia a intrat  în Cartea Recordurilor pentru “marea îmbrățișare”, la care au participat aproape zece mii de persoane. Potrivit oficialului Guiness Book, au participat 9.758 de oameni. Pentru doborârea recordului a fost nevoie de circa șapte mii de oameni, deoarece în Cartea Recordurilor este înscrisă o îmbratișare a peste șase mii de oameni realizată în 2005 în Mexic. Potrivit reprezentanților administrației locale, care a organizat acțiunea, nu a contat atât doborarea recordului în sine, cât realizarea unui gest simbolic prin care Cetatea din Alba Iulia să fie mediatizată. Să ne reamintim momentul: 

Am ajuns în final la ”Marea Înfățișare”, o acțiune, prin care se urmărește realizarea unui puzzle uriaș cu portrete ale peste 1000 de albaiulieni, ce urmează a fi imaginea de promovare a orașului nostru în viitorul apropiat. Iideea aparține Primăriei Alba Iulia. Pentru realizarea imensei fotografii, primarul Mircea Hava i-a invitat pe albaiulieni ca, în perioada 26 mai – 24 iunie, să se lase fotografiați pentru a combina împreună „marea față” a orașului. Uriașul puzzle va fi folosit de administrația locală în campaniile viitoare de promovare a Alba Iuliei. Ședințele foto vor fi realizate de fotograful Romulus Oprișcan și vor avea loc în mai multe zone ale orașului.

Având în inima sa cea mai mare Cetate din România, Alba Iulia, cealaltă capitală, devine tot mai mare, tot mai frumoasă, tot mai atrăgătoare. Să continuăm pe același drum!

 

 

Mult-așteptatul protest spontan și piticul verde

Alba Iulia nu putea lipsi din șirul orașelor unde românii (nu vă gândiți la mii de oameni) au ieșit pentru a spune ceva. Nu pot să precizez exact pentru ce au ieșit, pentru că nici ei nu știu: unii nu erau de acord cu proiectul legii sănătății, alții pentru a-l susține pe Raed Arafat, alții pentru a scanda împotriva lui Băsescu iar alții în scopuri electorale. Acționând în spiritul ardelenesc slow motion, vreo 150 de cetățeni din Alba Iulia, simpatizanți ai opoziției, au ieșit și ei la manifestare, după trei zile în care alți conaționali au protestat în orașele mari din țară. Manifestarea de protest de la Alba Iulia a fost spontană și nu prea. De ce? O dată pentru că apare ca un act de solidaritate față de celelalte acțiuni similare, desfășurate în capitală și în alte câteva orașe. Pe de altă parte spontaneitatea a fost distrusă de anunțurile repetate de pe facebook, chemări la răscoală ale unor politicieni galbeni.

A fost totuși ceva mai puțin obișnuit pentru Alba Iulia, pentru că, dacă nu ar fi fost ziua de naștere  lui Eminescu, străzile din oraș ar fi fost pustii într-o banală duminică friguroasă de ianuarie. Am găsit și eu de cuviință să merg și să văd această “spontană” și “apolitică” manifestație. După cum m-am așteptat, inițiatorii evenimentului, care au și postat apelurile revoluționare de pe facebook, oameni cu funcții în organizațiile locale ale unor partide de opoziție, erau prezenți în fruntea grupului care scanda lozinci anti-băsesciene. Ca să vedeți cât de apolitică a fost manifestarea priviți imaginile de mai jos. Tipul cu glugă, care urlă din toți rărunchii e un vornicel care face parte din organizația de tineret a unui partid galben, din opoziție. Nu are rost să le pomenesc numele, nici lui, nici partidului.

 

Am scris în titlu de piticul verde. Iată de unde vine asta. Protestatarii au scandat diverse lozinci, printre care era una cu ” piticu și cu chioru…” Ca o coincidență, unul dintre politicienii prezenți, imbrăcat în haină de cetățean sărac și cinstit, este poreclit pe unele forumuri locale “piticul atomic”. Pe lângă asta, e mic de statură, poartă ochelari și mai tot timpul, când participă la evenimente publice poartă un accesoriu verde ca să arate lumii dragostea lui față de iarbă. Măăă, nu vă gândiți la prostii. Omului îi place verdele natural, verdeața, astea, că deaia conduce un BMW  x5 sau x6 foarte ecologic. Ei, de aici era expresia “piticul verde”. Când era manifestația mai frumoasă, personajul acesta vine la mine și luându-mă “prietenește” pe după cap îmi șuieră o amenințare la ureche, strecurând, plin de venin apelativul “prietene”. După faza asta, care m-a “impresionat enorm” piticul nu găsește altceva mai bun de făcut decât să posteze o fotografie cu mine de la protest pe facebook, cu un comentariu răutăcios. Rușine, piticule verde!

 

Despre seriozitatea mișcării de la Alba Iulia se poate citi și într-o publicație locală:

“Protestul de la Alba Iulia au continuat duminică după-amiaza de la ora 17.00 în faţa Instituţiei Prefectului Alba. De această dată, însă, grupul de protestatari a fost format doar din câteva persoane, care au aşteptat degeaba, aproximativ o oră, să se mai strângă şi alţii: “Am venit de la Sebeş, ne-am înţeles astăzi că ne vom reîntâlni la 17.00, dar se pare că suntem doar noi. Asta este, nu este cea mai potrivită zi. Poate dacă nu era duminică ne strângeam mai mulţi”, a declarat unul dintre manifestanţi.”

În acest articol nu am dat nume ale unor persoane sau partide politice. Am pus însă un mic film cu vornicul de partid care animă mulțimea și voi pune o fotografie cu personajul numit “piticul verde”. Legătura cu realitatea este doar o coincidență :))))

11even – mai bogat cu 11 experiente

Mâine se împlinește o săptămână de la evenimentul 11even, care a avut loc în 10 orașe din România, printre care și Alba Iulia. Trebuie să scap de stilul colocvial. Haideți să vă spun cum a fost. Totul a început cu un telefon pe care l-am primit de la Ovidiu Neamțu – fondatorul  conceptului 11even. M-a întrebat dacă vreau să fiu coordonatorul evenimentului în Alba Iulia. A fost ales orașul nostru după ieșirea Craiovei din listă. Am acceptat. O dată pentru că îl cunoșteam deja pe Ovidiu de la un eveniment mai vechi și mi-a făcut o impresie bună; apoi, pentru că am luat-o ca pe o provocare. Am avut ocazia să mă ocup de organizarea unui eveniment care se anunța a fi ceva interesant și frumos.

Am fost destul de stresat cu alegerea speakerilor, cu promovarea și cu toate celelalte chestiuni legate de eveniment deoarece activitatea mea din ultima perioadă s-a cam aglomerat. A venit până la urmă și ziua de 11.11.2011. Era ora 17 și câteva minute, veniseră cea mai mare parte a speakerilor și o parte din public. Aula Mica de la universitate nu s-a umplut, așa cum mi-aș fi dorit. Mai era mult până la cel de-al osutăunsprezecelea ascultător. M-am bucurat însă, când a venit Marius, iar mai târziu Andrei, care a trăit intens anumite momente; prezența lor m-a încurajat. Nu vreau să întind vorba. La 11even Alba Iulia au vorbit:

Andrei Nicolae Popa (elev în clasa a X-a la Colegiul Economic „ Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia, preşedintele Consiliului Elevilor din Alba Iulia, membru YouthBank) – l-am chemat pentru că m-a impresionat prin maturitatea de care dă dovadă la 16 ani, pentru cum vorbește și pentru că își urmează cu încredere visul.

Simona Chișiu (are cel mai mare grad dintre elevii de la Colegiul Militar Liceal din Alba Iulia) –