Category Archives: Martor ocular

Mult-așteptatul protest spontan și piticul verde

Alba Iulia nu putea lipsi din șirul orașelor unde românii (nu vă gândiți la mii de oameni) au ieșit pentru a spune ceva. Nu pot să precizez exact pentru ce au ieșit, pentru că nici ei nu știu: unii nu erau de acord cu proiectul legii sănătății, alții pentru a-l susține pe Raed Arafat, alții pentru a scanda împotriva lui Băsescu iar alții în scopuri electorale. Acționând în spiritul ardelenesc slow motion, vreo 150 de cetățeni din Alba Iulia, simpatizanți ai opoziției, au ieșit și ei la manifestare, după trei zile în care alți conaționali au protestat în orașele mari din țară. Manifestarea de protest de la Alba Iulia a fost spontană și nu prea. De ce? O dată pentru că apare ca un act de solidaritate față de celelalte acțiuni similare, desfășurate în capitală și în alte câteva orașe. Pe de altă parte spontaneitatea a fost distrusă de anunțurile repetate de pe facebook, chemări la răscoală ale unor politicieni galbeni.

A fost totuși ceva mai puțin obișnuit pentru Alba Iulia, pentru că, dacă nu ar fi fost ziua de naștere  lui Eminescu, străzile din oraș ar fi fost pustii într-o banală duminică friguroasă de ianuarie. Am găsit și eu de cuviință să merg și să văd această “spontană” și “apolitică” manifestație. După cum m-am așteptat, inițiatorii evenimentului, care au și postat apelurile revoluționare de pe facebook, oameni cu funcții în organizațiile locale ale unor partide de opoziție, erau prezenți în fruntea grupului care scanda lozinci anti-băsesciene. Ca să vedeți cât de apolitică a fost manifestarea priviți imaginile de mai jos. Tipul cu glugă, care urlă din toți rărunchii e un vornicel care face parte din organizația de tineret a unui partid galben, din opoziție. Nu are rost să le pomenesc numele, nici lui, nici partidului.

 

Am scris în titlu de piticul verde. Iată de unde vine asta. Protestatarii au scandat diverse lozinci, printre care era una cu ” piticu și cu chioru…” Ca o coincidență, unul dintre politicienii prezenți, imbrăcat în haină de cetățean sărac și cinstit, este poreclit pe unele forumuri locale “piticul atomic”. Pe lângă asta, e mic de statură, poartă ochelari și mai tot timpul, când participă la evenimente publice poartă un accesoriu verde ca să arate lumii dragostea lui față de iarbă. Măăă, nu vă gândiți la prostii. Omului îi place verdele natural, verdeața, astea, că deaia conduce un BMW  x5 sau x6 foarte ecologic. Ei, de aici era expresia “piticul verde”. Când era manifestația mai frumoasă, personajul acesta vine la mine și luându-mă “prietenește” pe după cap îmi șuieră o amenințare la ureche, strecurând, plin de venin apelativul “prietene”. După faza asta, care m-a “impresionat enorm” piticul nu găsește altceva mai bun de făcut decât să posteze o fotografie cu mine de la protest pe facebook, cu un comentariu răutăcios. Rușine, piticule verde!

 

Despre seriozitatea mișcării de la Alba Iulia se poate citi și într-o publicație locală:

“Protestul de la Alba Iulia au continuat duminică după-amiaza de la ora 17.00 în faţa Instituţiei Prefectului Alba. De această dată, însă, grupul de protestatari a fost format doar din câteva persoane, care au aşteptat degeaba, aproximativ o oră, să se mai strângă şi alţii: “Am venit de la Sebeş, ne-am înţeles astăzi că ne vom reîntâlni la 17.00, dar se pare că suntem doar noi. Asta este, nu este cea mai potrivită zi. Poate dacă nu era duminică ne strângeam mai mulţi”, a declarat unul dintre manifestanţi.”

În acest articol nu am dat nume ale unor persoane sau partide politice. Am pus însă un mic film cu vornicul de partid care animă mulțimea și voi pune o fotografie cu personajul numit “piticul verde”. Legătura cu realitatea este doar o coincidență :))))

The eye of God sau curcubeul circular

5 iunie 2011. Ziua intronizării noului arhiepiscop de Alba Iulia, în persoana IPS Irineu Pop, fostul episcop vicar de la Cluj. Ajung la catedrala Încoronării şi văd pe ici pe colo dreptmăritori creştini zgâindu-se la soare. Ciudat. Pe moment am crezut că e vorba despre o surpriză din partea organizatorilor pentru mulţimea de credincioşi. Aţintindu-mi şi eu ochii spre soare, văd minunea: un curcubeu circular, în jurul discului solar, situat aproximativ deasupra catedralei şi care te făcea să te gândeşti la expresia “the eye of God”. Fenomen explicabil din punct de vedere ştiinţific sau minune dumnezeiască, ochiul din cer te făcea să te gândeşti serios la felul cum a apărut şi momentul în care a apărut: tocmai tocmai când avea loc intronizarea.

Cel mai probabil, majotitatea celor prezenţi au pus fenomenul pe seama Celui de sus, convinşi fiind pe undeva că noul arhiepiscop sau vreunul din ierarhii prezenţi este cu siguranţă trimisul Domnului. Poate unii aşteptau chiar şi un glas din cer. Una peste alta, fenomenul a fost destul de interesant, eu nu am mai văzut niciodată aşa ceva iar momentul apariţei lui a fost cireaşa de pe tort. Nu, nu tortul servit ca desert la masa de la hotel Parc. În fine, după cum ştiţi, eu nu vă las cu ochii în soare, deci iată şi imaginile.