Category Archives: Uncategorized

Euro, Ponta, Băsescu, CCR, Antonescu, popor român

Din titlu, îți dai seama foarte ușor despre ce vreau să scriu. E foarte firesc să te duci repede pe altă pagină, să te uiți la un filmuleț, să mai dai un refresh la pagina de facebook, pentru că subiectul cu referendumul te umple de scârbă și chiar nu vrei să mai auzi de el. Sincer, și mie mi-e scârbă de tot rahatul ăsta, dospit de politicieni. Scriu aceste rânduri, ca un fel de refulare față de subiect, față de ceea ce se întâmplă în țara asta, pe plan politic. O să înșir punctual, mai jos, chestiunile care mă deranjează pe mine:

– de ce… a ținut USL atât de tare să-l dea jos pe Băsescu, dacă ei aveau majoritate în Parlament și puterea executivă?

– de ce trebuiau cheltuiți 95 de milioane de lei pe un referendum, care nu ne ajuta cu nimic?

– trebuia sa facem aceste eforturi ca să-l dăm jos pe Băsescu, pentru că a venit criza?

– chiar credeți că la putere vor veni unii care să nu fure? (Nici eu nu sunt de acord cu principiul: “hai să-i lăsăm pe ăștia, că oricum, toți fură”. Dar uitați-vă puțin în jur să vedeți cam cine compune majoritatea în acest popor: telespectatori OTV, maneliști, interlopi, parveniți, leneși și alții.)

– era nevoie de o asemenea criză politică, încât să se genereze asemenea pierderi economice?  Priviți la ce cotații istorice a ajuns euro în raport cu leul. Acesta e cel mai vizibil efect al crizei generate de suspendare.

– era nevoie si de referendum, într-un an în care am avut alegeri locale și vom avea alegeri generale?

– Provoca Băsescu, din funcția de președinte, pierderi financiare, la nivelul celor generate de această criză și de referendum?

 – să nu uităm că Băsescu a evitat oarecum niște tensiuni, când nu s-a încăpățânat să numească un premier de la PD-L (putea să o facă). L-a numit pe Ponta, evitând astfel, alte lupte inutile.

– vedeți că actuala putere: de la președintele interimar, până la premier și parlamentari, au uitat că au de condus o țară și se concentrează în special pe acapararea instituțiilor? LE E FOAME DE PUTERE!

– actuala putere nu a avut capacitatea de a aranja (frauda) referendumul astfel încât să nu ajungem în situația asta dezastruoasă. Ministrul de interne Rus, înainte de referendum, declară un număr de peste 18 milioane de alegători, iar după referendum, pentru că nu a fost cvorum, și partidul din care face parte este dezavantajat de rezultat se apucă să actualizeze listele cu alegători. E ca si cum, după un meci de fotbal, echipa care a pierdut vine și spune că golurile încasate nu se pun, pentru că ar fi trebuit să fie marcate doar cu capul, nu și cu piciorul. Da, atât e de absurd ceea ce fac cei de la putere. Pe de altă parte e foarte adevărat că pe Băsescu, l-au votat ca președinte mai puțini decât cei care au votat pentru demiterea lui. În acest caz, da, putea fi demis, sunt de acord. Dar ceea ce mă enervează este că USL-iștii sunt atât de idioți încât au acceptat să joace după niște reguli care îi dezavantajau. Culmea, asta, după ce au trecut prin experiența alegerilor locale. De ce naiba, CCR, a trebuit să prelungească mizeria asta? De ce nu au validat referendumul? Au ales soluția cea mai proastă! Ăștia ne conduc pe noi? Da! uitându-mă pe stradă constat că sunt conducătorii pe care îi merităm, însă pentru viitorul copiilor de astăzi, aș fi preferat ca la conducere să fie o elită care să dea un curs bun acestei țări chiar dacă poporul nu pricepea prea bine cum se realizează acest lucru. Nu mai avem lideri, nu mai putem scoate în față acei oameni care să ne facă mai buni, care să ne motiveze să fim mai buni, care să ne dea speranță de mai bine.

 

Doar câteva gânduri…

Sunt unele filme care îți spun ceea ce nu vrei să auzi, care îți arată acele lucruri spre care te-ai ferit să mai privești de ceva vreme. Sunt unele filme care în loc să te facă să uiți realitatea care nu îți place, ți-o aduc în fața ochilor așa cum este ea, fără nicio cenzură, fără nicio ezitare. Sunt acele filme care sunt greu de văzut, acele filme pe care nu le cauți de obicei, pentru că nu ai curajul să dai piept cu temerile tale, cu toate murdăriile care s-au adunat în timp, în suflet. Pentru că îți vorbesc despre acele lucruri pe care le-ai amânat și le amâni de atâta timp, pentru că îți amintesc că nu ai ajuns acolo unde visai să ajungi…

Sfinti, moaste, canonizare si altele asemenea

Alba Iulia a fost in aceste zile, gazda unui eveniment istoric. Asa spun anumite fete bisericesti incercand sa ne intipareasca bine in minte ziua in care a fost trecut in randul sfintilor Mitropolitul Simion Stefan, de numele caruia se leaga aparitia Noului Testament de la Balgrad, din 1648 si tiparirea Psaltirii din 1651. Vreau sa precizez de la inceput ca am ceva cunostinte teologice, fiind absolvent de seminar si facultate.

Evenimentul de la Alba Iulia a fost promovat destul de bine in presa locala, astfel incat in seara zilei de 29 octombrie, numarul celor care asteptau sosirea Patriarhului Daniel cu capul Sfantului Apostol Andrei, era destul de mare. Suna ciudat: “sosirea Patriarhului Daniel cu capul Sfantului Apostol Andrei”? Da, se poate. Ar fi fost oare mai potrivit sa spun moaste? Chestia e ca si ierarhii si miile de credinciosi stiau ce se afla in acea racla: capul unuia din cei doisprezece apostoli ai lui Iisus, care a ajuns la Alba Iulia cu o coloana oficiala cu inaintemergator si girofaruri. Bun. Haideti sa vorbim asadar despre moaste.

Au rezistat aproape 2000 de ani

Cetatea Alba Carolina, dar mai ales zona ei centrală, poate fi percepută foarte ușor ca un muzeu în aer liber, sau un muzeu uriaș care înglobează mai multe muzee. Mi se pare că aici, între cele două catedrale, prin apropierea clădirii Babilon sau între Poarta a III-a și clădirea Ierihon, respiri cel mai bine aerul istoriei. Locurile acestea fac un adevărat cor ce poartă ca un  freamătul vieţii din vremuri demult apuse și sunt o mărturie vie a zecilor de evenimente care s-au petrecut pe aceste pământuri. Parcă dinadins ne-a fost lăsată aici, la Alba Iulia, o carte de istorie foarte viu ilustrată, care ne vorbește despre romani, despre medievali, despre cei din epoca modernă, marcând un fir roșu al devenirii poporului român.

 

Descoperirile arheologice din zona monumentului Custozza, în perimetrul format de Sala Unirii, Clădirea Universităţii şi Clădirea Ierihon, vin să aducă un plus de valoare acestei zone şi o încărcătură istorică şi mai mare. În acest fel zona de care vorbesc îşi recâştigă titlul deţinut şi până acum, având cea mai mare densitate de monumente istorice din ţara noastră. Nu poţi să nu te simţi cuprins de fiori când te afli în apropierea unor vestigii vechi de 1800 de ani. Fragmente de ziduri din clădirile Principiei, fragmente de monumente şi inscripţii imperiale şi o mulţime de alte urme ale Legiunii a XIII-a Gemina, toate acestea îmbogăţesc substanţial patrimoniul cultural şi istoric al Alba Iuliei. În cotidianele l0cale s-a scris pe larg despre descoperirile făcute de arheologii de la Muzeul Naţional al Unirii, aşa că nu o să mai dau alte detalii tehnice. Am vrut doar să vorbesc puţin despre acel sentiment care te cuprinde atunci când vezi asemenea vestigii ce au rezistat aproape două mii de ani şi despre uriaşul potenţial al Cetăţii din oraşul nostru. Mă aştept acum să primesc ceva comentarii de la căţeluşii de partid care lucrează pe forumul unui cotidian local, şi care să spună că sunt plătit de moguli pentru ceea ce scriu şi că în Custozza s-a făcut arheologie cu buldozerul. Tuturor acestora le dau “ignore” chiar de acum, aşa că nu ar mai avea de ce să se agite. Foarte pe scurt: Vestigiile de care am vorbit, vor fi acoperite cu nisip; asta se cheamă conservare primară. Pentru că în caz contrar, ceea ce s-a descoperit poate fi compromis de condiţiile meteo nefavorabile (îngheţ-dezgheţ, umiditate, etc). Acelaşi lucru ar trebui făcut şi cu drumul roman Via Principalis, descoperit în primăvară şi cu locuinţa romană descoperită pe Ravelinul Sfântul Francisc de Paola. Asta până când se vor găsi fondurile necesare pentru conservarea şi punerea în valoare a acestor vestigii. Costurile sunt mari; specialiştii ştiu asta. Îmi pare rău că am fost cam tehnic dar erau chestiuni care trebuiau precizate.

Fără să mai lungesc vorba vă invit să aruncaţi o privire pe imaginile din filmuleţul de mai jos, imagini surprinse în această toamnă, pe când se executau lucrările.